4 Aralık 2012 Salı

HAVA DİRENCİ

HAVA DİRENCİ
Hava direnci, hava içerisinde hareket eden cisimlere hava tarafından uygulanan ters yönlü, sürtünmeden kaynaklanan kuvvettir. Hava, herhangi bir cisme her yönden baskı yaparak, değişik yönlerden farklı kuvvetler uygular.
Baskı uygulanan cismin yoğunluğu eğer  havanınkinden düşük ise (uçan balonlarda olduğu gibi), bu durumda havanın kaldırma kuvveti nedeniyle cisim  yukarı doğru yükselir.
Havanın bu kaldırma kuvvetinden uçaklarda faydalanmaktadır. Özellikle motorsuz uçaklar (planör) havanın kaldırma kuvveti sayesinde havada  kalarak uçuşlarını gerçekleştirmektedirler.

Hava direncinden olumlu olarak yararlanan diğer bir araç paraşütlerdir. Hava direnci olmasa paraşüte yeteri kadar hava vurmaz böylece  daha hızlı şekilde  yere doğru inerdi.

Hava direnci olmasaydı bazı araçlar daha rahat giderek yakıt tüketimini  azaltacaktır. Bazı savaş uçakları, özellikle uçak gemilerine inenler  yavaşlamak için arkalarında  açılan paraşütü kullanır. Hava direnci olmasaydı uçaklarda yön kontrolü olmaz, daha hızlı ve daha kontrolsüz bir şekilde inerdi.
Bazı yelkenli teknelerde de havadan yararlanamayıp hareket edemeyecekti.

Hava yaşamamamız için ne kadar gerekli ise hava direnci de birçok uygulamalar için o kadar gerekli bir güçtür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder