3 Aralık 2012 Pazartesi

Ege Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

Ege Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri Nelerdir?  Ege Bölgesinde Nerede Hangi Tarım Ürünü Yetiştirilir? Bölgenin batısında bulunan verimli tarım alanlarında iklim şartları da elverişli olduğu için ticari tarım ürün çeşitliliği fazladır. Yetiştirilen ürünler; Zeytin 58): (%Bölgenin batısındaki çöküntü ovaları ve kenarlarında tarımı yapılabilmektedir. En fazla Edremit-Ayvalık-Burhaniye çevresinde yoğunluk kazanmıştır. Üzüm (%40): Manisa İzmir ve Denizli çevresinde üretilen çekirdeksiz üzümler kurutulmaktadır. Önemli ihracat ürünümüzdür. Haşhaş(%86): Devlet kontrolünde Afyon başta olmak üzere Uşak Kütahya Denizli ve son olarak ta Manisa’nın bazı ilçelerinde tarımı yapılmaktadır. Tütün(%55): Bölgenin batısında Manisa İzmir Aydın Muğla Denizli çevrelerinde tarımı gelişmiştir. İncir(%82): En fazla Aydın çevresinde (B.ve K.Menderes ovalarında) tarımı yapılmaktadır. Pamuk(%39): Bölgenin batısındaki bütün çöküntü ovalarında tarımı yapılmaktadır. Patates: İzmir-Ödemiş çevresinde yoğun olarak tarımı yapılır. Turunçgiller(%11):Bölgenin batısında İzmir’e kadar olan güney kıyılarında tarımı yapılır. Ayrıca iç kesimlere kadar (150-200 km) da sokulabilmektedir. Sebebi dağların denize dik olmasıdır. Sebze(%20): Bölgenin batısında kışların ılık geçmesinden dolayı seracılık faaliyetleri ile sebze üretimi bütün yıl yapılabilmektedir. Susam (%24): Batıdaki çöküntü ovalarında tarımı yapılabilmektedir. Buğday(%10): Bölgenin her yerinde buğday yetiştirilebilmektedir. Ancak daha çok İç Batı Anadolu Bölümünde tarımı gelişmiştir. Arpa(%14): Tarımı daha çok iç kesimlerde gelişmiştir. Ş.Pancarı(%11): Afyon Uşak Kütahya çevresinde tarımı gelişmiştir.

3 yorum:

  1. Doğru ama en çok zeytin ve incirdir. (Egede Yaşıyorum)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle çok teşekkür ederim.
    Fakat çok yazım yanlışı var bu yazım yanlışlarının düzeltilmesi gerek.
    RİCA EDERİM...

    YanıtlaSil