17 Aralık 2012 Pazartesi

Girişimcilerin sahip olması gereken özellikler


1-Başarılı Olma İsteği: “Sen ruh ve düşünceden ibaretsin. Geriye kalan et ve kemiksin”, “Gül düşünürsen, gülistan olursun. Diken düşünürsen, dikenlik olursun” demiş Mevlana. Bu sözüyle insanların düşünce gücünü çok iyi vurgulamış. Gerçekte biz ne istiyorsak ve ne düşünüyorsak o’yuz. Başarılı olma isteği herkeste vardır. Fakat sadece bazı özelliklere sahip insanların istekleri başarıya ulaşır. Başarıya ulaşmak “dayanıklılık” gerektirir. Bu dayanıklılık; hem uzun süreli ve çok çalışmaya yetebilecek kadar fiziksel güç, hem de fırsatları gözlemleyerek organize olabilecek ve her daim iyi iletişim içinde olabilecek kadar yüksek zihinsel dayanıklılık demektir. Bunlara ek olarak girişimci başaracağına öncellikle kendi inanmalıdır. İş fikrini uygulama zamanı geldiğinde, çevresindekileri de ikna edecek kabiliyete sahip olmalıdır. Başarılı olmak için, her şeyi önce kendi zihnimizde çözmeli, sonrasında hayallerimizi güçlü tutkulara dönüştürmeliyiz. Ancak bu şekilde girişimimize tümüyle odaklanabiliriz.
2-Çalışkan Olmak: Bacon “Umut, iyi bir kahvaltı kötü bir akşam yemeğidir” der. Girişimcinin umudu iş fikrinin başarılı olmasıdır, bu fikrin başarılı olması için vazgeçilmez özelliğiyse çalışkan olmaktır. Çalışkan kişi, uygun koşulları yaratmak için uğraşır. Odağını, girişimini gerçekleştirmek üzerine kurar, bu yüzden zamanını iyi değerlendirmelidir. Hemen her girişimcinin amacının kendi işinin patronu olmak fikrinden yola çıkarak, girişimci kişinin hem yönetici hem de çalışan olması durumu vardır. Bu da çalışma saatlerinin uzaması, az uyku ve hemen her şeyi kendinin organize etmesi anlamına gelir. Bizi biz yapan ve hayallerimize ulaşmamızı sağlayan etkenlerden biri tekrar tekrar, bıkmadan ve yılmadan tutkuyla yaptıklarımızdır. Bu da çok çalışmak anlamına gelir.
3-Mücadeleci Olmak: Angeles Caso’nun “Rüzgâra Karşı” isimli romanında, “sen mücadeleni ver, mükâfatını veren elbette olur” der. Girişimcinin kişilik özelliklerinin olmazsa olmazlarından biri de mücadeleci ve azimli olmaktır. Girişimci, kendi hayatının inisiyatifini eline alan ve vazgeçmeyen kişidir. Mücadele etmek, kişinin kendi yetenekleri ve arzuları doğrultusunda ilerlemesi anlamına gelir. İş fikri hayata geçirilirken, girişimciyi yolundan edebilecek birçok sorunla karşılaşması, kaçınılmazdır. Başarılı girişimci, mücadele edip, sorunlara dışarıdan bakabilmeyi, doğru analizlerle sonraki adımları hesaplamayı ve vazgeçmemeyi bilen kişidir. Bütün bunların sonunda gelecek olan başarı, en büyük mükâfat olacaktır.

4-Sabırlı Olmak: “Sabredenin her şey ayağına gelir”. Albert Camus’un bu sözü girişimciler için ele alınırsa, çok önemli bir noktaya dikkati çeker; sabırlı olmak. Sabırlı olmakla, pasif hırs genelde birbirine karıştırılır. Beklemek, harekete geçmemek, beklemek ve daha fazla beklemek sabretmek demek değildir. Yapılan girişimler hemen sonuç vermeyebilir. Bunun için motivasyonu kaybetmeden çalışmaya devam etmek ve sonuç almak için beklemek gerekmektedir. Doğru donanımla, doğru zamanın birleştiği nokta, girişimcinin yıldızının parladığı andır. Bu anın gelmesi için sabırla ve soğukkanlılıkla denemeye devam etmek gerekir. İşin başarıya ulaşması zaman alacaktır. Bu farkındalığa sahip olan kişiler, motivasyon kaybı yaşamaksızın hedeflerini gerçekleştirmek uğruna çalışmaya devam ederler.
5-Cesur Olmak: Seneca “Zor olduğu için cesaret edemediğimiz işler, biz cesaret edemediğimiz için zordurlar” demiş. Seneca’nın yaşadığı koşullar elbette günümüzden farklıydı ama cesur olmak her dönem için kaçınılmaz şahsi özelliklerdendir. Girişimci olmak, başlı başına cesaret isteyen bir durumdur. Herkesin yapmaktan korktuğu ve çekindiği işleri, cesur insan dener. Burada bahsettiğim cesaret gözü karalık demek değildir, bilakis farkındalık içinde aldığı riskleri bilerek, hedeflerimize ulaşmak için kullandığımız itici güçtür. Cesur kişi altından kalkabileceği kadarıyla risk alır. Fırsatları değerlendirme becerisi girişimciyi diğer insanlardan farklı kılar. Unutulmamalı ki, cesur olmak, bağımsız olmaya giden ilk adımdır.
6-Özgüvenli Olmak: Girişimcinin kendine güvenmesi, bulunması gereken en temel özelliklerden biridir. Girişimci kişi öncelikle kendisi iş fikrine ve yapabileceğine inanmalıdır ki diğer kişilerde fikrine ve/veya ürününe inandırabilsin. Bu güven, başarıya ulaştıkça artacaktır. Kendine güvenli insanlar ancak karşısındaki kişilerde güven yaratabilir ve ikna edici olabilirler. Oscar Wilde, “başarımın sırrı üstünlüğüme gözü kapalı inanmamdı” der. Özgüven, bize karşımıza çıkacak engelleri aşabilecek yeteneğimiz olduğumuzu hatırlatır. Bu kendini ciddiye almakla ilgilidir. Başaramama endişesinden uzak tutar. Ancak, bu güvenin fazlası kişiyi gerçekçi olmamaya iter.
7-Gerçekçi Olmak: “Aynı şeyleri yapıp, farklı sonuçlar beklemek” Einstein’a göre deliliğin tanımıdır. Girişimcinin kendisine karşı ilk gerçekçi olması gereken durum, iş fikrini hayata geçirirken gerekli bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olup olmama sorusuna vereceği cevaptır. Girişimci gerçekçi olamadığı noktalarda, sıkça hatalar yapmaya başlar. Ancak hata yaptığının farkında bile değildir, çünkü kendine karşı dürüst olamamaktadır. Girişimci, her türlü iyi ve kötü durumla karşı karşıya kalırken gerçekçi davranmalı ve süreçleri iyi analiz etmelidir. Olayları olduğu gibi değerlendirmek gerekir. Kimse insanı kendinden daha fazla kandıramaz.
8-Lider Olmak: “Liderlik güç kullanmak değil, başkalarını güçlü kılmaktır”. Peter Drucker’ın bu sözü lider olmanın aslında ne kadar meşakkatli bir şey olduğunun altını çizer. Liderliğin ilk adımı hedefinize kimlerle beraber yürüyeceğinize karar vermek ve ekibinizi kurmaktır. Kuracağınız ekip, sizinle her adımda beraber olacağı için, hedefinize ulaşmak için attığınız somut adımın en önemli parçalarından biridir. Lider olmanın en önemli özelliklerinden biri karşınızdakini dinlemekten geçer. Kararları veren kısacası yönetme becerisine sahip olan, insanları peşinden sürükleyen kişi, liderdir. Girişimcilik ve liderlik birbirinden ayrılamaz.
9-Vizyoner Olmak: “Önce etrafıma baktım ve rüyalarımdaki otomobili bulamayınca kendim yapmaya karar verdim”. Bu Ferdinand Porsche’nin kendi girişimcilik hikâyesinin başlangıcıdır. Vizyon sahibi olmak, değişik açılardan bakmak ve farklı şekillerde yaratıcı olmaktan geçer. Girişimci odaklandığı iş fikriyle ilgili her şeyi bilmek ve o fikre yenilikler katarak hayata geçirmek arzusunda olmalıdır. Vizyonerlik, inovasyonla doğrudan bağlantılıdır. Yeni fikirler farklılıklar katılarak sunulur, böylece sürekli değişen piyasa koşullarında rekabet üstünlüğü sağlanmış olur. Girişimcinin mutlaka bir vizyonu olmalıdır, bu vizyonu hiçbir zaman illüzyona dönüşmemelidir.
10-Farklı Olmak: “Bazıları, her şeyi olduğu gibi görür ve ‘niçin?’ diye sorar. Ben, hiç var olmamış şeyleri düşünürüm ‘neden olmasın?’ diye sorarım”. Bernard Shaw, bu sözüyle farklı olmanın ancak farklı düşünce gücüyle olabileceğinin altını çizer. Farkı görmek için aramak ve bulduktan sonrada test etmek gerekmektedir. Herkesin göremediğini gören ve gerçekleştirmek için yola çıkan kişi fark yaratan olur.
Girişimcinin sahip olması gereken bu özelliklere ek olarak başarılı girişimcilerde gördüğüm iki özellik var: İşlerini çok sevmeleri ve tutkuyla yapmaları. İşini çok seven her sabah mutlu uyanır ve onlar için işleri bir nevi hobidir. Tutku ise, vazgeçmemeyi ve hep daha çok öğrenmeyi amaçlamaktır. İş fikrine bağlı olmak ve geniş hayal gücü gerektirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder