31 Aralık 2012 Pazartesi

YENİ YIL MESAJLARI

YENİ YIL MESAJLARI

-İlk aşk başkadır derler, gerçekten de öyle sevgilim. Seninle açtığım gözlerimi seninle kapatabilmek dileği ile. Yeni yılımız kutlu olsun.
-Her yıl biraz daha büyüyoruz, biraz daha eskiyor ömür, biraz daha değişiyor her şey. Sende büyüdün kocaman oldun meleğim. Ama hala daha dün gibi gözlerimin önünde ilk adımların. Seni çok seven annen. Yeni yılımız kutlu olsun güzel kızım.
- Aşkı seninle tatmış olmanın yıllara meydan okuyabilen bir aşkın aktörü olmanın bana verdiği mutlulukla ömür boyu yanımda ol istiyorum. Her yıl olduğu gibi bu yeni yılda da her an birlikte olmak dileği ile.
-Seninle geçirdiğimiz her yıl ömrüme ömür katan en güzel senelerdi. Yanında zamanın durduğu karımla daha nice senelere. Yeni yılımız kutlu olsun karıcım…
-Dünya’nın en anlayışlı en tatlı en güzel kocasına…Yeni yılımız kutlu olsun sevgilim. 2013 bize, yuvamıza sağlık,mutluluk,huzur ve bol kazanç getirsin.
- Ailenin hayattaki en önemli değer olduğunu bana siz öğrettiniz. İyi ki varsınız annecim ve babacım. Sizi çok seviyorum. Birlikte nice güzel senelere….
-Kalbimi 7 yıl önce bana yeniden hissettiren bir ‘EVET’ ile hayatımızı birleştiren o gün, yaşadığım en güzel gündü. Hayatımda olduğun için teşekkür ederim sevgilim. Yeni yılımız kutlu olsun.
-Aşkı en güzel yaşayan seneleri devirmiş ananem ve dedem. Siz hep bana en güzel örnek oldunuz. Yeni yılda da Allah size güzel ömürler versin. Yeni yılımız kutlu olsun.
-Onca yıl geçti sevgilim, her yeni yıl bir şeyler getirdi bir şeyler götürdü bizden, ama yılların bana en büyük getirisi her zaman sen oldun. İyi ki varsın yeni yılımız kutlu olsun!
-Yelkovan akrebe meydan okurken zaman hızla geçerken geriye unutulmamış dostluklar kalır. İyi ki dostumsun. Yeni yılın kutlu olsun.
- Nice aşk yıllara meydan okudu nicesini silip götürdü. İnatla yıllara meydan okuduk. Bu yıla da inatla aşkımızı kazıyacağız. Seni Seviyorum sevgilim. Birlikte nice yeni yıllara.
-Anneciğim, sen benim hayatımda sahip olduğum en önemli değersin. En büyük aşk sende gizli. Senin karşılıksız sevgin, benim için yıllar yılı verdiğin mücadeleyi hiç unutmadım. Yeni yıl bizim olsun. Seni çok seviyorum.
-Hayatımda tanıdığım ilk erkek ilk kahramanım sen oldun. Her anıma tanık, mutluluğuma ortak oldun. Yeni yılda da nice mutlulukları paylaşmak dileği ile. Yeni yılımız kutlu olsun babacığım
Gül kurusu akşamlarda dost hasreti yaşadım, yeri geldi ayrılıklara ağladım, ama gönlüme koyduğum dostu hiç unutmadım. Yeni yılın kutlu olsun.
Hayatı yenecek kadar güçlü, hayattan beklediklerini alacak kadar umutlu, umudunu yitirmeyecek kadar inançlı, mutlu ve sevgi dolu günler senin olsun. Yeni yılın kutlu olsun.
Her yeni yıl, yeni tazelenen umutların, çoğalan sevgilerin habercisidir. Bu yıl da böyle olsun ama hep güzel olsun. Nice yıllara.
Her ilkbaharda gelinciklerin en güzel başlangıçları müjdelemesi gibi, bu yılın da sana ve ailene mutluluk ve neşe getirmesini diliyorum. Kardeşliğin doğduğu, sevgilerin birleştiği, belki durgun, belki yorgun, yine de mutlu, yine de umutlu, yine de sevgi dolu nice yıllara.
İşte sonunda buldum. Neyi mi? Sana gönderebileceğim dostluğumuzun, yeni yılda da devam edeceğini anlatabilecek sıcacık bir yeni yıl mesajını; Mutlu yıllar.
Kalpler vardır sevgiyi yaşamak için, insanlar vardır dostluğu paylaşmak için ve özel günler vardır sevdiklerimizi unutmamak için. Yeni yılınız kutlu olsun.
Meleklerin kıskanacağı kadar mutlu, tıbbın şaşıracağı kadar sağlıklı, tarihin yazamayacağı kadar güzel ve huzurlu günler geçirmen dileğiyle. Yeni yılınız kutlu olsun.
Mutluluk bankasının sevgi şubesinde, 2013 nolu hesabınıza, 365 gün daha yatırılmıştır. Mutlu bir şekilde harcamanız dileğiyle. Mutlu yıllar.
Önümüzdeki yıl öyle bir yıl olsun ki, bitirmek üzere olduğumuz bu yılın tüm olumsuzluklarını bize unutturabilsin. İsteklerimizin gerçekleşeceği bir yıl dileğiyle.
Sakın üzülme hayatın hızına, en güzel yıllar çabuk geçenlerdir. Geleceğini oluşturacak her yeni günün bir önceki günden daha güzel, isteklerine uygun ve seni mutlu edecek şekilde olmasını dilerim. Yüzünde her zaman bir gülümseme olsun. Çünkü sana çok yakışıyor. Daha nice mutlu yıllara.
Sana yeni yılda hiçbir şey dilemiyorum. Hatta Allah seni bildiği gibi yapsın diyorum.
Sesim güzel olmadığından sana bir yeni yıl şarkısı söyleyemiyorum. Bu yüzdendir ki böyle kısa bir mesaj çekiyorum. Sana koskocaman mutlu bir yıl dilerim! Gönlünden ne geçiyorsa hepsinin gerçekleşmesi dileğiyle. Yeni yılda da hep olduğun gibi sevgi dolu ve neşeli kal. Nice mutlu yıllara.
Sevgi bestesinin melodilerini yüreğinizde hissedeceğiniz, hüzünlerinizin dostluklarla silineceği, ümitlerinizin ve gülücüklerinizin hiç bitmeyeceği, sağlık, mutluluk, başarı, barış ve huzur dolu bir yılı sevdiklerinizle birlikte geçirmeniz dileğiyle. 2013 yılı size sağlık, mutluluk, başarı ve bol kazanç getirsin. Neşe dolu bir yıl geçirin. Mutlu yıllar.
Baharda gelinciklerin en güzel başlangıçları müjdelemesi gibi, yeni yılda da tüm güzelliklerin sizinle olması dileğiyle. Nice mutlu yıllara.
Benim ömrümde ırmaklar vardır sularında hayallerimi yüzdürdüğüm, benim ömrümde sevdiklerim vardır yeni yıla ayrı girerken üzüldüğüm. Yeni yılınız kutlu olsun!
Bir yeni yıl gülüşü savur göklere, eski zamanlara gülücükler getirsin, öyle içten öyle samimi, gözyaşlarını bile tebessüme çevirsin. Yüreğine damla damla umut, günlerine bin tatlı mutluluk dolsun. Sevdiklerin hep yanında olsun, yüzün ve gülün hiç solmasın. Yeni yılın kutlu olsun.
Biraz gül kokusu kalır gül tutanın elinde, zannetmeyin ki gül yaşar dikenin himayesinde, dikenin itibarı olur gül sayesinde, gönlünüz gül bahçesi, yeni yılınız kutlu olsun.
Biraz şans, biraz sevgi ve sabır, birer parça zaman, başarı ve memnuniyeti de eklersek malzemelere; hepsini karıştırıp senin için uzun ve dileklerinin gerçekleştiği bir “hayat pastası” yapabiliriz sanırım. Yeni yılın kutlu olsun. Nice yıllara!
Bin damla serpilsin yüreğine, bin tatlı mutluluk dolsun günlerine, bin bir hayalin gerçekleri bulsun, her türlü duaların kabul olsun, yeni yılın kutlu olsun.
Bir yıl daha geçti. Mutluluğun ömür boyu devam etmesini, yaşantında hiçbir şeyin seni üzmemesini diler ve yeni yılını en içten dileklerimle kutlarım.
Bir yılı daha tüketmenin hüznü yerine, bir yıldan daha kurtulmuş olmanın sevincini yaşamayı tercih ediyoruz. Ne diyelim, gelen gideni aratmasın. İyi seneler.
Bitmekte olan bu yıl acılarımızla, sevinçlerimizle geride kalıyor. Girmekte olduğumuz 2013 yılı ise daha fazla umut, daha fazla sevinç ve daha fazla mutluluk getirsin. Yaşamında güzel yıllar, mutlu yarınlar, gerçek dostluklar hep seninle olsun. Yeni yılın sana ve tüm sevdiklerine sağlık, mutluluk, neşe, başarı, bolca para, sevgi ve en önemlisi huzur getirmesini dilerim. Mutlu yıllar.
Bu yıl da bir sevgili bulamazsam eh yani. Kendi turşumu kuracağım.
Bugün mavi bulutları avucuna, mutlulukları gönlüne ve sevgimi usulca kalbine bırakıyorum. Güneş her gün senin için doğsun. Yeni yılın kutlu olsun. Nice yıllara.
Bu yılda da hiç ümitsiz kalmaman ve hayallerine kavuşman dileğimle. Mutlu huzurlu ve sağlıklı seneler.
Bu yılı acılarımızla, sevinçlerimizle geride kalıyor. Umarım önümüzdeki yıl size daha fazla umut, daha fazla sevinç ve daha fazla mutluluk getirir. Mutlu seneler.
Bulutsuz gökyüzü senin olsun demiştim; ümitlerin solmasın, tükenmesin diye. Yeni yılda hiç ümitsiz kalmaman ve hayallerine kavuşman dileğiyle. İyi yıllar.
Bütün mevsimleri bir günde, bütün yılları bir mevsimde yaşamaya razıyım seninle. Daha nice yılları beraber geçirmek dileğiyle. Yeni yılın kutlu olsun.
Dertleriniz kum tanesi kadar küçük, sevinçleriniz nisan yağmuru kadar bol olsun. Bu gününüz ve yeni yılınız neşeyle dolsun. Mutlu yıllar.
Dostlukların tükenmediği, sevgilerin ölmediği, gözyaşının akmadığı ve gülücüklerin bitmediği en güzel yıllar sizin ve sevdiklerinizin olsun. Mutlu yıllar.
Getirdiği mutluluğun tüm kötülükleri unutturacağı, başarıların tüm başarısızlıkları yok edeceği, güzelliklerin hayatını dolduracağı bir yıl dileğiyle.
Girmekte olduğumuz 2013 yılı öyle bir yıl olsun ki, bitmekte olan 2013 yılının tüm olumsuzluklarını bize unutturabilsin. İsteklerimizin gerçekleşeceği bir yıl dileğiyle.

30 Aralık 2012 Pazar

YILBAŞI NASIL KUTLANIR?

YILBAŞI NASIL KUTLANIR?

Tarihsel ve geleneksel olarak yılbaşı genellikle birinin evinde, bir aile üyesi ya da arkadaşlarla kutlanır. Ancak, yılbaşı sezonunda insanlar daha meşgul oldukları ve aileler de uzak yerlere gitmeyi tercih ettikleri için bazen yeni yılı dışarıda kutlamak daha mantıklıdır. Yılbaşının evde mi yoksa dışarıda olacağına karar vermek çeşitli etkenlere bağlıdır. Hatta yeni yılın bir kısmını evde bir kısmını dışarıda geçirmeye karar vermeniz sizin ve aileniz için en iyisi olabilir. 

Gelenek


Yılbaşını kutlamanın engellerinden birisi daima aile üyelerinden birinin evinde kutlama geleneğidir. Evde kutlanan yılbaşının daha özel ve daha sıcak olacağı şüphesiz olsa da evde kutlanan geleneksel bir yılbaşı için planlama, süsleme, yemek ve lojistik gibi çeşitli konular vardır.

Yeni yılı evde karşılamak için yapacağınız hazırlık saatlerini düşünün. Konuklar açısından hoş ve dinlendirici bir tatil olsa da aileyi ağırlamak stresle dolu bir zamandır. Yılbaşı yemeğinin yanı sıra süsleme, herkesin kalacağı bir oda ve yemekten sonra temizlik de vardır. Ev sahipleri konuklar için her şeyin uygun olup olmadığıyla meşgul olduğundan nadiren eğlenme fırsatı bulurlar.

Önceden Planlama

Yılbaşı evde ya da dışarıda olsun yer, yemek ve eğlence açısından ileri düzey planlama gerektirir. Eğer yılbaşını dışarıda geçirmeyi düşünüyorsanız istediğiniz yerde yer bulabilmek için aylar öncesinden bir ziyafet alanında yer ayırtmak zorundasınız. Ayrıca bir salon ya da başka bir tesis kullanıyorsanız yemeğin kendisinin de aylar önceden planlanması gereken bir servis kurumu bulmalısınız. Gerçekçi olmak gerekirse her şey önceden yapıldığı için bu yılbaşını daha da kolaylaştırır. Yine de son anda değişiklikler ya da kontroller olabilir ama önemli olan kısımlar önceden halledilmiş olur. Eğer yılbaşı yemeği için bir restorana gitmeyi düşünüyorsanız hayal kırıklığına uğramamak için mümkün olduğunca erken rezervasyon yaptırın. Seçkin restoran ve iyi yemek kuruluşlarının çoğu erkenden rezervasyon alırlar.

Bu kadar erken planlama yapmanız gerekmese de evde yılbaşı kutlamak da kabaca aynıdır. Menüyü planlamak ve konuklar açısından karışıklıkları önlemek için davetiyeleri erken dağıtmak iyi bir fikirdir. Küçük bir eviniz ya da apartmanınız varsa ve yemeğe çok sayıda insan davet etmeyi düşünüyorsanız herkesin rahatı açısından dışarıda yemeği düşünebilirsiniz.

Kombinasyon

Geleneksel bir yılbaşı geçirmek ve aynı zamanda dışarı da yemenin rahatlığını tatmak istiyorsanız ikisini birleştirebilirsiniz. Akşam yemeği için bir restorana gidebilir ve tatlı ve kahve için eve dönebilirsiniz. Bunun tam tersini de yapabilir, dışarıda yılbaşından önce evde bir kokteyl partisi verebilirsiniz. Bu seçeneklerin her biri planlama ve yemek hazırlamayı önlemekle birlikte konuklarınızı evinizde ağırlamanıza imkân verir. Eğer yeni yıl hediyeleri de düşünüyorsanız bunu yemekten önce ya da sonra evinizde yapabilirsiniz.

Eğer evde biraz vakit geçirdikten sonra dışarıda yılbaşı kutlamayı planlıyorsanız konuklarınızı biraz dolaşmaya çıkarmayı deneyebilirsiniz. Soğuk ya da kışlık bir bölgede yaşıyorsanız bazı konuklarınız kötü hava koşullarında araba kullanmak istemeyebilir. Bir araba kiralayıp konuklarınızı evlerinden alıp daha sonra restorana oradan da eve bırakmak harika bir şey olur.

Yılbaşının dışarıda mı yoksa evde mi olacağına karar vermek zordur, özellikle de geleneksel olarak hep evde kutladıysanız. Biraz dikkat ve önceden planlamayla yılbaşını dışarıda geçirmek ailedeki herkes için yeni bir gelenek başlatabilir. 

                                                                            

Yazım( İmla) Kuralları

Yazım( İmla) Kuralları
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILIŞI

Cümlelerin ilk sözcüğünün başında kullanılır:
Bu kitabı okudun mu?
Dizelerin ilk sözcüğü büyük harfle başlar:
Bitirip şu kuru kara ekmeği
Göç etsem diyorum yâr ellerine (Akif İnan)
Özel adların başında kullanılır:
Osman Ayyıldız, (ad ve soyad)
Türk, Arap, İngiliz (ulus adı)
Pakistan, Fransa (ülke adı)
Japonca, Farsça (dil adı)
Bursa, Gemlik, Uludağ (yer adı)
Hat Caddesi (mahalle, sokak, cadde adı)
Bursa Sağlık Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi (kurum, kuruluş adı)
İslâmiyet, Katolik (din, mezhep adı)
Van Gölü, Kızılırmak (coğrafi adlar)
Özel adla kullanılan lâkap ve unvanlar:
Müdür Yardımcısı Orkun Bey, Doktor Ayşe Hanım…
Tarih belirtirken kullanılan ay, gün adları:
Aday memur eğitimimiz, 7 Kasım 2005 Pazartesi günü başladı.
Bayram, kutlanan gün adlarında:
Kurban Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Hemşireler Günü, Tıp Bayramı…
Terim olan “Güneş, Dünya, Ay” sözcükleri:
Dünya ve Ay, Güneş’in etrafında döner.
Gazete, dergi, kitap adlarının ve yazı başlıklarının her kelimesi büyük harfle başlar:
Resmî Gazete, SB Diyalog, Yedi İklim, Bursa’da Zaman, Huzur…
Yazışmalarda, mektuplarda ilk sözcük:
Sevgili ablacığım,
Aziz dostum,
Değerli arkadaşım,
Yer adlarında kullanılan yön bildiren sözcükler:
Yazın Güney Marmara’da yağış azdı.
Yön bildiren sözcükler, özel isimden sonra kullanılırsa küçük harfle başlatılır:
Marmara’nın güney bölümü yağışlı.
Özel adlardan türetilen bütün isim ve sıfatlar büyük harfle başlar:
Türkçe, Avrupalı, Atatürkçü, Bursalı…
Özel isimlerle kurulan tamlamalarda yalnızca özel isim büyük harfle başlatılır:
Denizli horozu, Bursa şeftalisi, Van kedisi, İngiliz anahtarı…
Tarihi olay ve yapı adlarında:
Kurtuluş Savaşı, Yeşil Türbe…

ÖZEL ADLARA GETİRİLEN EKLER


Türkçe özel adlar büyük harfle başlar ve çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılarak yazılır:
Bursa’yı, Tophane’den seyretmenin zevkine doyulmaz.
Özel adlara getirilen yapım ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz:

Gemlikliler, İzniklilerden, Türkçenin, İngilizceyi…
Eklendiği sözcüğe ulus veya aile anlamı katan “-ler” eki, kesme işaretiyle ayrılmaz:
İngilizler, I. Dünya Savaşı’nda gerçek yüzlerini gösterdiler.
Leylâlar yarın dönecek mi?
Kişi adlarıyla kullanılan unvanlara ve makam adlarına getirilen çekim eki de ayrılmaz:
Ayşe Hanımın, Sağlık Müdürlüğüne…

YABANCI SÖZCÜKLERİN YAZILIŞI


Başında iki ünsüz bulunan veya sonunda iki ünsüz bulunan yabancı sözcüklerin yazımında ünsüzlerin arasına ünlü konmaz:

fren, kristal, program, staj, lüks…
Yabancı kelimelerin ortasındaki çift ünsüzler, arasına ünlü olmadan yazılır:
alafranga, elektrik, telgraf, orkestra, gangster…

Yabancı kelimelerin iç sesindeki “g” ler yerine “ğ” ye çevrilmez:
biyografi, paragraf, program, magma

Yerleşmiş bazı sözcüklerde g’lerin ğ’ye dönüştüğü görülür:
coğrafya, fotoğraf

Yabancı sözcüklerin sonunda bulunan “g” ler de korunur:
arkeolog, biyolog, diyalog, Türkolog…

Yabancı dillerden alınan sözcüklerdeki “io, ia, ua” ünlüleri arasına “v, y” harfi konur:
biyoloji, diyaliz, biyografi, konservatuvar, kruvazör, laboratuvar

AYRI YAZILAN KELİMELER


İkilemeler ayrı yazılır:

el ele, iç içe, art arda,yüz yüze…
Ev, ocak, yurt kelimeleriyle kurulan birleşik isimler ayrı yazılır:
ordu evi, radyo evi, doğum evi, öğrenci yurdu, sağlık ocağı…
İsim soylu bir kelimeyle yardımcı fiillerden yapılmış birleşik fiiller, isim soylu kelimede değişiklik olmamışsa ayrı yazılır:
yardım etmek, arz etmek, fark etmek, yok olmak…
Atasözleri ve deyimler ayrı yazılır:
çantada keklik, eli sıkı, gözü açık, bir taşla iki kuş vurmak…

BİTİŞİK YAZILAN KELİMELER

Benzetme yoluyla nesnelere ad olmuş birleşik kelimeler bitişik yazılır:
danaburnu (bir bitki), hanımeli (bir çiçek), devetabanı (bir bitki)…
Pekiştirmeli sıfatlar bitişik yazılır:
apak, sapsarı, sımsıcak, güpegündüz, sırılsıklam, paramparça…
Ses türemesi veya düşmesi görülen birleşik fiiller bitişik yazılır:
reddetmek, zannetmek, nakletmek, sabretmek…
Fiil+yardımcı fiil biçiminde kurulmuş birleşik fiiller bitişik yazılır:
uyuyakalmak, düşünebilmek, düşeyazmak, alıvermek, bakakalmak, olagelmek…
Bazı belgisiz sıfat ve zamirler bitişik yazılır:
birkaç, birçok, biraz, hiçbir, herhangi, birtakım…
UYARI: “Şey” sözcüğü her zaman ayrı yazılır:
her şey, bir şey…

SAYILARIN YAZILIŞI

İki veya daha çok rakamlı sayılar yazıyla gösterildiklerinde birbirinden ayrı yazılır:
Yemeğe on beş kişi katıldı.
Bilimsel yazılarda, kesinlik aranan konularda sayılar rakamla yazılır:
Eğitim Şubesinin yürüttüğü , Avrupa Birliği Bilgilendirme Toplantılarında sağlık çalışanlarının %99’una ulaşıldı.
Rakamlarla yazılan sayılardan sonra gelen ekler, kesme işaretiyle ayrılır ve son sese uyar:
Bursa’ya 1983’te geldi.
Nöbeti 15.45’te bitecekmiş.
Bilimsel olmayan, kesinlik aranmayan yazılarda sayılar yazıyla gösterilir:
Aynı sağlık ocağında iki yıl çalıştık.
Parayla ilgili işlemlerde -araya ekleme yapılmasını önlemek amacıyla- sayıların bütün basamaklarının bitişik yazılması yaygın bir kuraldır:
beşyüzbin, üçyüzellimilyon
Üleştirme eki rakama getirilmez:
6’şar (yanlış), altışar (doğru)

KISALTMALARIN YAZIMI


Kurum ve kuruluş adları, her sözcüğün ilk harfi alınarak ve büyük yazılarak noktasız kısaltılır:

Türk Dil Kurumu - TDK
Devlet Su İşleri - DSİ
Kısaltmaya getirilen ek, kısaltmanın son sesine uyumludur ve kesme işaretiyle ayrılır:
Sağlık çalışanlarının maaşlarının artırılmasıyla ilgili yasa ******sı TBMM’ye sunuldu.
Elementlerin ilk harfi büyük, diğer harfleri küçük olarak noktasız yazılır:
Pb, Ag
Makam ve unvan bildiren sözcüklerin kısaltmaları büyük harfle başlar, noktayla biter:
Dr. Osman Ayyıldız
Md.Yard. Ahmet Altıner
Ölçü ve birimler küçük harfle ve noktasız kısaltılır: g, l, km
Küçük harfli kısaltmalara ek getirilirken sözcüğün okunuşuna uyulur:
mm’si (milimetresi), g’ı (gramı)
Noktalı kısaltmalara ek getirilirken kesme işareti kullanılmaz: zf.tan

“De” BAĞLACININ VE “de” EKİNİN YAZIMI

Bağlaç olan “de”, ayrı yazılır; kendisinden önceki sözcüğün son ünlüsüne göre büyük ünlü uyumuna uyar:
Bunu öğretmen de söyledi.
Oku da adam ol.
Bağlaç olan ”de”, hiçbir zaman “ta, te” şeklinde yazılmaz:
Çiçek de çocuk gibidir.
Evde kibrit de çakmak da yoktu.
Ek olan “de”, sözcüğe bitişik yazılır; ünlü uyumuna uyar:
Ekimde hava değişiyor.
Sobada pişirilen güvecin tadına doyulmaz.
Sert ünsüzle biten sözcüklere eklenen “-de” eki “-te,-ta” şeklinde yazılabilir:
Bu saatte kimseyi bulamayız.
Dolapta biraz peynir vardı.

“Ki” BAĞLACININ VE “-ki” EKİNİN YAZIMI

Bağlaç olan “ki”, ayrı yazılır:
Sizler ki yarınlarımızın umudusunuz.
“ki” bağlacı bir kaç sözcükte kalıplaşmış olarak bitişik yazılır:
mademki, sanki, halbuki, belki, çünkü, oysaki…
”Ki” eki sözcüğe bitişik yazılır ve ünlü uyumlarına uymaz:
akşamki, yarınki, duvardaki, arkamdaki, gözümdeki...
İlgi zamiri olan -ki, bitişik yazılır. Tamlayan eki almış bir isme gelerek söylenmemiş tamlananın yerini tutar:
“Mehmet’in karnesinde olduğu gibi Ayşe’ninkinde de iki zayıf var.” cümlesinde, “Ayşe” sözcüğüne getirilen“-ki” “karne” adının yerini tuttuğu için ilgi zamiri olup bitişik yazılmıştır.

SORU EDATI “Mİ” NİN YAZIMI
Her zaman kendinden önceki sözcükten ayrı yazılan “mi”, ünlü uyumuna uyar:
Gazete aldın mı?
İlâçlarını içtin mi?
Söylediklerimi duydun mu?
Olayı anlattığında güldü mü?
Kişi ekleri, mi’den sonra gelirse mi’ye bitişik yazılır:
Toplantıya ben de katılacak mıyım?
Düğüne sen de davetli misin?

* ”Mi” cümleye soru anlamı katmadığında cümlenin sonuna soru işareti konmaz:

Bebek, annesini gördü mü gülüyor.
İnsan direndi mi her güçlüğü yener.
Uzun mu uzun bir öyküydü o.

SATIRA SIĞMAYAN SÖZCÜKLERİN YAZIMI

Satıra sığmayan sözcüğün devamı satır başına geçilerek yazılır ve kısa çizgi kullanılır.
Sözcük bölünürken hece bölünmez:
...................uyukluyo-
rdu (yanlış)
…………uyukluyor-
du (doğru)
Sözcük bölünürken ulamaya uyulur:
.....................ilk-
okul (yanlış)
……………..il-
kokul (doğru)
…………..baş-
öğretmen (yanlış)
………….ba-
şöğretmen (doğru)
Özel isim satıra sığar da çekim eki sığmazsa kısa çizgi kullanılmaz, yalnız kesme işareti kullanılır:
.....................Bursa’
dan
Ne üst ne de alt satırda tek harf bırakılır:
.........................a-
lışamadı (yanlış)
..........................müdafa-
a (yanlış)

SES OLAYLARIYLA İLGİLİ ÖZELLİKLER

Türkçede orta hece ünlüsünün düştüğü sıkça görülür.
“alın, burun, ağız, gönül” gibi kelimeler, “alnım, burnu, ağzı, gönlü” şeklinde söylenir ve yazılır.
Sert ünsüzlerle biten sözcüklere yumuşak ünsüzle başlayan ekler getirildiği zaman, bu eklerin başındaki ünsüzler de sertleşir. Buna ünsüz benzeşmesi denir:
defter-de, yaprak-ta,
ben-den, utanç-tan
Sert ünsüzlerle biten sözcüklerden sonra yumuşak ünsüzle başlayan ek getirilmesi yazım yanlışıdır:

ağaçda –- ağaçta

anlatdığı – anlattığı

dostca – dostça

Sonunda sert ünsüz bulunan bir sözcüğe, ünlü ile başlayan bir ek getirildiği zaman sert 
ünsüz yumuşar. Buna ünsüz yumuşaması denir.

çiçek-i – çiçeği

renk-i –- rengi

dolap-ım – dolabım

Bu kural, özel isimlerde geçerli değildir. Özel isimlerdeki sert ünsüzler yumuşatılırsa yazım yanlışı olur:


Zonguldak’ı, Gemlik’e, Ahmet’i, İznik’in…

”-yor” eki, eklendiği sözcüğün son hecesindeki geniş- düz olan “a,e” ünlülerini “ı, i, u, ü” dar ünlülerine dönüştürür. Buna ünlü daralması denir:

bekleme-yor – beklemiyor
görme –yor – görmüyor

Düz geniş ünlülerden sonra kaynaştırma ünsüzü “y” gelirse, söylenişte bir daralma olsa bile yazımda bu daralma gösterilmez.

bekliyecek (yanlış)
bekleyecek (doğru)
kanıtlıyamadı (yanlış)
kanıtlayamadı (doğru)
gelmiyecek (yanlış)
gelmeyecek (doğru)

“b” ünsüzü, kendinden önce gelen “n” ünsüzünü “m” ye dönüştürür.

yanlış doğru
penbe pembe
sünbül sümbül
çenber çember
tenbel tembel

Bu kural, özel isimlerde ve birleşik isimlerde geçerli değildir:

İstanbul, Safranbolu, binbaşı, onbaşı…

DÜZELTME İŞARETİ: ( ^ )
Yazılışları birbirine benzeyen, anlamları ayrı olan kelimeleri birbirinden ayırmak için bu işareti kullanırız:
hala (babanın kız kardeşi), hâlâ(henüz)
aşık (kemik), âşık (tutkun, vurgun)
varis (damar genişlemesi) ,vâris (mirasçı)

BAZI SÖZCÜKLERİN DOĞRU YAZILIŞI

DOĞRU
Entellektüel Heykeltraş Sarmısak Döküman Bujiteri Ünvan Süeter Stajer orjinal insiyatif silahşör
YANLIŞ
Entelektüel Heykeltıraş Sarımsak Doküman Bijuteri Unvan Süveter Stajyer orijinal inisiyatif silâhşor

NOKTALAMA İŞARETLERİ

. , : ; - - ?! ? / ( ) ! ‘ “ ……. ! , ; ., “””

Yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, duraklama yerlerini belirlemek, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek için kullanılan işaretlere noktalama işaretleri denir.

NOKTA ( . )
Bitmiş bir cümlenin sonuna konur: Türkçe, eklemeli bir dildir.
Kısaltmaların sonuna konur: prof. (profesör), bk. (bakınız), cad. (cadde).
Bazı kısaltmalarda nokta kullanılmaz: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), kg (kilogram), cm (santimetre)…
Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı ayırmak için kullanılır: 23.05.2005
Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için kullanılır: Tren 09.15’te kalktı.
Arka arkaya sıralanan virgülle veya çizgiyle ayrılan rakamlardan sadece sonuncu rakama nokta konur: 1, 2 ve 3. maddeler; XII - XIV. yüzyıllar arasında…
Bir yazının maddelerini gösteren rakam veya harflerden sonra konur:
I. 1. A. a.
Sayılardan sonra sıra belirtmek amacıyla kullanılır:
7. (yedinci), IV. (dördüncü).

VİRGÜL ( , )

Eş görevli sözcükleri ayırmak için kullanılır: Çalışkan, saygılı, zeki, tutumlu bir öğrencidir.
Sıralı cümleleri ayırmada kullanılır:
Çalıştı, çabaladı, inat etti, amacına ulaştı.
Özne ile yüklem arasına çok sayıda sözcük girmişse özneyi diğer ögelerden ayırmak için kullanılır:
Kardeşim, uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra bu akşam geldi.
Anlam karışıklığı oluşturabilecek durumlarda kullanılır:
Genç, doktora gitti.
Hitaplardan sonra kullanılır:
Sayın Başkan, Kıymetli arkadaşım…
Yazışmalarda yer adlarını tarihlerden ayırmak için konur:
Bursa, 23 Mayıs 2005
Sayıların ondalık bölümlerini ayırmak için kullanılır:
25,3 (yirmi beş tam, onda üç)
Ara söz ve ara cümleleri ayırmada kullanılır:
Oraya, tabii ki istiyorsan, hemen gidebilirsin.
İşaret zamirlerini işaret sıfatlarından ayırt etmek için kullanılır:
O, adama bir şeyler söyledi.
UYARI: İkilemelerin arasına virgül konmaz: yavaş yavaş, mışıl mışıl, koşa koşa…
“Ve, veya, yahut” bağlaçlarından önce ve sonra virgül kullanılmaz.

NOKTALI VİRGÜL ( ; )


Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur:
At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır.
Cümle içinde tür ve grupları birbirinden ayırmak için kullanılır.
İzmir’de üzüm, incir, zeytin; Rize’de çay, mandalina yetişir.
Kendilerinden evvelki cümleyle ilgi kuran “ ancak, yalnız, fakat, lakin, çünkü, ama” gibi bağlaçlardan önce konur:
Güzel bir tablo; ancak çok pahalı.
“Ama” bağlacının pekiştirme göreviyle kullanıldığı cümlelerde noktalı virgül kullanılmaz.
Sözleri, çok ama çok ağrıma gitti.
Ögeleri arasında virgüller bulunan bir cümlede, özneden sonra konur:
Ali; Ahmet, Hasan ve Mahmut’tan borç almış.

İKİ NOKTA ( : )

Açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur:
Ünlü harflerimiz şunlardır: a,e,ı,i,o,ö,u,ü.
Örnek verilecek cümlenin sonuna konur:
Sigaranın birçok zararı vardır:kalp çarpıntısı, baş ağrısı, uyku bozuklukları…
Başkasının sözü aktarılırken tırnak işaretinden önce konur:
Atatürk şöyle diyor: “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz.”
UYARI: İki noktadan sonraki bölüm cümleyse büyük harfle, cümle değilse küçük harfle başlanır.
Dükkânda çeşitli çiçekler vardı: güller, zambaklar, karanfiller...

ÜÇ NOKTA (...)


Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur:
Bu iş öyle zor ki…
Ah, şu okul bir bitse…
Söylenmeyen veya söylenmek istenmeyen sözcüklerin yerine konur:
“Geçen yıl... kasabasında görev yaparken ilginç olaylara tanık oldum.”
“Kılavuzu karga olanın burnu b...tan çıkmaz.”
Bir cümlede, örnekler sıralandıktan sonra örneklerin onlardan ibaret olmadığını belirtmek amacıyla kullanılır:
Çok yer dolaşmıştı: Almanya, İngiltere, İtalya...

SORU İŞARETİ ( ? )


Soru bildiren cümle veya sözlerin sonuna konur:
Dersine çalıştın mı?
Soru, vurguyla belirtildiği zaman da soru işareti kullanılır :
Memur sordu:
-Adınız ?
Verilen bilginin kesin olmadığını belirtmek için parantez içinde soru işareti kullanılır:
Karacaoğlan, 17.yüzyılda (?) yaşamış bir halk şairidir.
UYARI: “mı / mi” soru eki, -ınca / ince anlamında zarf fiil göreviyle kullanıldığı zaman soru işareti konmaz:
Hava karardı mı eve döneriz.
UYARI: Soru ifadesi taşıyan sıralı ve bağlı cümlelerde soru işareti sona konur:
Yanındaki kardeşi mi yoksa arkadaşı mıydı?

ÜNLEM İŞARETİ ( ! )

Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna konur:
Hava ne kadar da sıcak !
Eyvah, okula geç kaldım!
Seslenme, hitap ve uyarı sözlerinden sonra konur:
Ey Türk gençliği !
Dikkat etsene be adam !
Bir söze alay, kinaye veya küçümseme anlamı kazandırmak için parantez içinde ünlem işareti kullanılır:
O büyük yazar (!) son kitabıyla adından söz ettirecekmiş.
Sizin bilgi birikiminizden (!) hiç şüphem yok.

KISA ÇİZGİ ( - )

Satır sonuna sığmayan sözcükler bölünürken satır sonuna konur:
“...... Bursa’ya gide-
ceğim.”
Satır sonuna gelen özel adlardan sonra kesme işareti konulursa kısa çizgi kullanılmaz:
........ Bursa’
dan ...
Ara söz ve ara cümleleri ayırmada kullanılır:
“İstediğinizi -elbette işlemlerin tamamlanması kaydıyla- ilgili makama iletiriz.”
NOT: Ara sözlerde kısa çizgi yerine virgül kullanılabilir.
Sınavı, emin olun, siz de kazanacaksınız.
Kelimeler arasında “-den ... -a, ve, ile, ila, arasında” anlamlarını vermek üzere kullanılır:
Türkçe-İngilizce Sözlük,
Bursa-Yalova yolu,
Türk-Alman ilişkileri,
1914-1918 Birinci Dünya Savaşı…

TIRNAK İŞARETİ ( “....” )

Bir yazıda, yazara ait olmayan sözler, tırnak içine alınır:
Bir halk deyişidir, bilirsiniz: “Dilim seni dilim dilim dileyim / Başıma geleni senden bileyim.”
Özel olarak belirtilmek istenen sözler tırnak içine alınır:
Bir defada verilen ilâç miktarına “doz” denir.
Kitapların ve yazıların adları ve başlıkları tırnak içine alınır:
Dr. Hüsamettin Olgun’un “Bir Lodos Gibi” adlı şiir kitabını gördünüz mü?

PARANTEZ (AYRAÇ) ( ( ) )


Cümlenin yapısıyla doğrudan doğruya ilgili olmayan açıklamalar için kullanılır.
Hidroklorik asit, pepsin, pankreas enzimleri (pankreatin, pankrelipaz) dijestan ilâç grubunda yer alır.
Cümle içinde bir sözcüğün eş anlamlısı parantez içinde gösterilir.
Doktorlar, babama anemi (kansızlık) teşhisi koydular.
Bir bilginin şüpheyle karşılandığı veya kesin olmadığını göstermek için kullanılan soru işareti ve söze alay, küçümseme anlamı kazandırmak için kullanılan ünlem işareti parantez içine alınır.
Ne kadar cesur ( ! ) biri olduğunu gösterdin.
Parantez içine alınan bölüm içinde tekrar parantez açılması gerekiyorsa önce köşeli parantez açılır.
Topluma mal olmuş bu kişinin [ Yunus Emre (13.yy - 14.yy ) ] mezarının nerede olduğu bilinmiyor.

KESME İŞARETİ ( ‘ )

Özel isimlere gelen çekim eklerinin ayrılmasında kullanılır:
Türkiye’nin başkenti Ankara’dır.
UYARI: Kurum ve kuruluş adlarından sonra kesme işareti kullanılmaz.
Sağlık Müdürlüğüne, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığına…
Akım, çağ ve dönem adlarından sonra kesme işareti kullanılmaz.
Eski Çağın, Cilâlı Taş Devrinin…
Kişi adlarından sonra kullanılan unvanlara gelen ekler de kesme işareti ile ayrılmaz.
Ali Beyin, Ayşe Hanıma, Mustafa Kemâl Paşaya…
Deyimlerde geçen özel isimlere gelen ekler de kesme ile ayrılmaz.
Allahtan hayırlısı, Alinin külahını Veliye…
Özel adlar yerine kullanılan “o“ zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz ve kendisinden sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz.
Bugün onu daha çok arıyoruz.
Özel isimlerden sonra gelen “de“ bağlacı kesme ile ayrılmaz. Ahmet de geldi.
Yabancı özel adlardan sonra getirilen çokluk ve yapım ekleri kesme işareti ile ayrılır.
Bordeaux’ lu, Freud’cu düşünce…
Yabancı özel adlar dışındaki özel adlara getirilen yapım ekleri ve çokluk eki kesme ile ayrılmaz.
Bursalı, Türkçenin, Ahmetler, Aydınlılardan…
Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmada kullanılır.
PTT’de, TBMM’nin…

Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu, büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır:
kg’dan, cm’yi, THY’de, TRT’den.

Sonunda nokta bulunan kısaltmalar kesme ile ayrılmaz. Bu tür kısaltmalarda ek, noktadan sonra, kelimenin okunuşuna uygun olarak yazılır.


vb.leri, mad.si, Alm.dan…

Sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur.

2004’te, 8’inci madde, 7,65’lik…

Sıra sayıları ekle gösterildiği zaman rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır; ayrıca nokta konmaz.

8.’inci (yanlış) - 8’inci (doğru)
70’nci (yanlış) - 70’inci (doğru)

Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla gösterilir:

6’şar (yanlış) - altışar (doğru)

Kelimedeki ses düşmesini göstermek için kullanılır.

Karac’oğlan, var m’ola?